Verhuisstress voorkomen

Waar komt verhuisstress vandaan?

De Meubeltaxi gaat je vertellen hoe je verhuisstress kan voorkomen. Verhuisstress ontstaat als je te veel hooi op je vork neemt. Verhuizen komt boven op de activiteiten die je normaal al bezig houden, zoals werk, vrienden en familie.

Verhuizen vraagt dus ruimte in je kop, daar waar deze al vol zit met andere informatie die je moet verwerken. De emmer loopt over door de spreekwoordelijke

druppel te veel. Gelukkig is er wel wat aan verhuisstress te doen, maar daarover straks meer.

Wat is stress?

Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Een brug kan bijvoorbeeld ook stress hebben, als er te veel gewicht op komt. Het metaal komt onder druk te staan en er kunnen haarscheurtjes ontstaan. Het is dus een heel natuurlijk fenomeen. Persoonlijke stress zorgt voor een verhoogde spanning en dit voel je terug in het lichaam. Stress is niet altijd ongezond. Er wordt onderscheid gemaakt in distress en eustress

Eustress betekent letterlijk goede spanning naar het Griekse woord eu voor goed. Goede stress maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt. Denk maar aan de spanning die je kan voelen voor een sportwedstrijd. Je bent dan extra scherp. Eustress ontstaat als er een gat is tussen wat je hebt en wat je wilt. Dit gat is niet al te groot of overweldigend. Distress ontstaat als het gat te groot wordt en als overweldigend wordt ervaren. Deze beleving is voor iedereen anders. Verhuisstress valt dus onder distress.

Verhuisstress Voorkomen

Ben jij gevoelig voor verhuisstress?

De een is dus vatbaarder voor verhuisstress dan de ander. Jij behoort tot die groep, als je jezelf herkent in de volgende eigenschappen:

  • Perfectionisme
  • Zogenaamde type A-factoren: ambitie, prestatiegerichtheid, competitie, gehaastheid, niet 'niets' kunnen doen, vaak twee dingen tegelijk doen
  • Veel van zichzelf eisen en 'moeten'
  • Groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Grote betrokkenheid bij gezin of werk
  • Streven naar waardering van anderen
  • Moeilijk 'nee' kunnen zeggen, grenzen kunnen aangeven of voor zichzelf opkomen
  • Moeilijk steun kunnen vragen
  • Gevoelens slecht kunnen uiten
  • Gevoel weinig invloed te kunnen uitoefenen op de omgeving en het eigen leven
  • Pessimisme en een weinig positieve kijk op eigen prestaties


Herkennen en erkennen dat je gevoelig bent voor stress is de eerste stap naar het omgaan met stress.

Top 10: Hoe herken je verhuisstress?

Enkele symptomen van verhuisstress zijn:


  1. Verstoring van de spijsvertering
  2. Slecht slapen, moeheid, onrust
  3. Hoofdpijn, last van de rug of stijve schouders
  4. Hevige emoties als snelle irritatie, frustratie en snel huilen
  5. Ongelukkig en machteloos voelen en dingen somber inzien
  6. Helder nadenken kost moeite, weinig concentratievermogen
  7. Problemen met het geheugen, vergeetachtig
  8. Oplossend vermogen functioneert niet en weinig creativiteit
  9. Extreem kritisch tegenover anderen, snauwen en bazig zijn naar anderen
  10. Overmatig drinken, roken, eten, enz.

Hoe kan je verhuisstress voorkomen of verminderen?

Zoals al eerder aangegeven ontstaat verhuisstress doordat je te veel aan je hoofd krijgt. Ga

maar na, zou je ook verhuisstress krijgen als je alleen maar je verhuizing had om je op te richten?

Dus geen werk, geen sociale verplichtingen, alleen maar aandacht voor je verhuizing. Dat geeft een hoop ruimte in het hoofd en maakt de kans groot dat je het veel beter aankan. Dus de beste tip is om 2 weken vrij te nemen, alle afspraken af te zeggen en je volledig op je verhuizing te richten.

Verhuisstress Verminderen

Maar, de werkelijkheid voor de meeste mensen is helaas anders. Werk gaat gewoon door, je familie vraagt aandacht en je spreekt toch nog gewoon af met vrienden. Wat kan je dan toch doen om wat meer ruimte in het hoofd te krijgen?

  • Hang een whiteboard of grote witte vellen papier op en schrijf alles wat in je opkomt hier op. Als je het namelijk opslaat buiten je hoofd, dan zit de verhuisstress niet meer in je hoofd. Een mentaal trucje dat werkt!
  • Ga 1 dag in de week minder werken in de weken in aanloop naar de verhuizing
  • Zeg al je sociale afspraken af in de 2 weken voor de verhuizing en in de week na de verhuizing
  • Kort samengevat: creëer ruimte in je hoofd door andere activiteiten tijdelijk te pauzeren en door wat in je hoofd zit ergens op te schrijven

Wat kan je nog meer doen aan de verhuisstress?

Hierboven zijn een aantal praktische tips beschreven tegen verhuisstress. Maar je kan nog meer doen, door aan jezelf te werken:


  • Sporten helpt je spieren ontspanning. Verhuisstress zorgt voor spanning, dus ontspanning is dan precies wat je nodig hebt. En inspanning zorgt voor die ontspanning, al is het maar een half uurtje.
  • Ga een rondje wandelen. Stress zit in je hoofd en maakt je wereld heel klein. Door te gaan wandelen wordt je wereld groter en kan je wat makkelijk afstand nemen van je hoofd. Focus je op wat je ziet, de geluiden die je hoort en de wind die je in je gezicht voelt. Een wandeling van een half uurtje helpt al enorm.
  • Eet gezond. Verhuisstress verzuurt je lichaam, net als ongezond eten. Een verzuurd lichaam biedt minder weerstand. Doe jezelf dus een plezier en eet 's ochtends een appel en een banaan en 's middags een salade. Drink veel water en weinig alcohol om je lichaam gehydrateerd te houden.
  • Doe niks. Verhuisstress maakt dat je denkt te weinig tijd te hebben, omdat er zo veel te doen is. Door af en toe gewoon even niks te doen, stap je uit die denkmodus en leer je jezelf dat er wel tijd is.
  • Vraag hulp. Vrienden of familie kunnen je helpen de last te verlichten. En mensen helpen graag, dat zit in de natuur. Dus maak je daarover geen zorgen en vraag gewoon om hulp.


Ik hoop dat je dit artikel over verhuisstress interessant vond. Bekijk ook onze blog over een brenger alternatief!

Succes met de verhuizing!

nl_NL_formalDutch